Ekogroszek

Co wpływa na kaloryczność ekogroszku

worki z ekogroszkiem grzejemnieto - j26 i j30

Kaloryczność to jeden z najważniejszych parametrów ekogroszku. Tylko odpowiednia wartość opałowa jest w stanie zapewnić efektywne spalanie i optymalną ilość ciepła, przy relatywnie niewielkim zużyciu surowca. Wpływa więc bezpośrednio na koszty ogrzewania, a także na to, czy opał spala się ekologicznie czy nie.

Sprawdźmy, od czego zależy kaloryczność ekogroszku i czy najwyższa wartość opałowa zawsze jest najlepszym wyborem.

Podział ekogroszku na klasy

Ekogroszek, produkowany z węgla kamiennego lub brunatnego, zaliczany jest do grupy paliw stałych. Wyróżnia się bardzo dobrymi parametrami jakościowymi, przez co jest tak chętnie wybierany przez posiadaczy pieców z automatycznym podajnikiem.

Ekogroszek można podzielić na różne klasy, a głównym parametrem definiującym przynależność do każdej z nich jest właśnie wartość opałowa. Klasyfikacja obejmuje następujące przedziały:

  • klasa podstawowa: 17-19 MJ/kg,
  • klasa średnia: 20-25 MJ/kg,
  • klasa premium: 25-30 MJ/kg.

Im wyższa wartość opałowa, tym więcej ciepła generowane jest podczas spalania, ale też wyższa jest cena ekogroszku.

Rzeczywiście kaloryczność jest najistotniejszym parametrem, który warto wziąć pod uwagę przy zakupie, ale nie jedynym. Inne, równie istotne właściwości to: wielkość frakcji, zawartość popiołu wytworzonego podczas spalania, poziom siarki czy wilgotność. Więcej o kluczowych parametrach ekogroszku pisaliśmy tutaj https://grzejemnieto.pl/na-co-zwrocic-uwage-wybierajac-ekogroszek/.

Czynniki wpływające na kaloryczność ekogroszku

Na to, czy ekogroszek jest wysoko czy niskokaloryczny wpływa kilka czynników.

Pochodzenie

To z jakiego pokładu węgla oraz z jakiej kopalni został wydobyty ma kluczowe znaczenie dla jego kaloryczności. Węgiel wydobywany z różnych pokładów może znacznie różnić się między sobą parametrami, w tym kalorycznością. Stąd tak duże rozbieżności w ofercie składów i sklepów internetowych z ekogroszkiem, które oferują produkt zarówno o minimalnej jak i maksymalnej wartości opałowej.

Rozmiar

Ekogroszek może mieć różne rozmiary, choć przyjmuje się, że jego uziarnienie powinno mieścić się w przedziale od 5 do 31 mm. Większe ziarna są bardziej kaloryczne niż mniejsze.

Wiek węgla

Wiek pokładów węglowych to jeden z istotniejszych czynników wpływających na kaloryczność ekogroszku. Im starsze są warstwy wydobywanego surowca, tym wyższa jest zawartość czystego węgla, co przekłada się na wyższą wartość opałową.

Zawartość popiołu

Im więcej popiołu powstaje podczas spalania, tym mniejsza wartość energetyczna ekogroszku. Optymalnie jest, jeśli zawartość popiołu nie przekracza 10%. Przed zakupem warto zapytać sprzedawcę o ten parametr.

Przechowywanie

Sposób przechowywania ekogroszku wpływa na jego kaloryczność. Składowany pod gołym niebem, bez właściwego zabezpieczenia jest narażony na działanie słońca, deszczu, mrozu czy wilgoci. W ten sposób może tracić od 20 do 30% swojej kaloryczności. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest ekogroszek workowany. Pakowany w worki o odpowiedniej szczelności nie traci swoich właściwości nawet wtedy, gdy jest przechowywany na zewnątrz.

Ecogroszek J-26 i J-30 – różnice

Tym, co łączy oba produkty jest niska, niemal zerowa spiekalność. Dzięki temu zarówno Ecogroszek J-26 jak i Ecogroszek J-30 pali się efektywnie, nie tworząc spieków. Pakowane są w 25-cio kilogramowe worki, które gwarantują zachowanie wszystkich parametrów podczas przechowywania. Oba idealnie nadają się do nowoczesnych kotłów z automatycznym podajnikiem. Który więc wybrać?

Ecogroszek J-26 i J-30

To dwa rodzaje ekogroszku, które oferujemy w naszym sklepie. Często klienci nie wiedzą, czym dokładnie się różnią i który z nich wybrać. Dlatego przygotowaliśmy krótkie porównanie obu produktów, z uwzględnieniem ich kaloryczności, ale również innych parametrów.

Ecogroszek J-26

To płomienny opał o kaloryczności mieszczącej się w przedziale 23-26 MJ/kg. Pali się długo, dając jasny, świecący płomień. Niska zawartość siarki (poniżej 0,5%) i popiołu (poniżej 10%) czyni z niego wydajny materiał opałowy.

Ecogroszek J-30

Ma wyższą kaloryczność, mieszczącą się w przedziale 27-30 MJ/kg, co czyni z niego opał klasy premium, o minimalnej zawartości siarki (max. 0,3%) oraz popiołu (max 5 %).

Czy zawsze ekogroszek o najwyższej kaloryczności jest najlepszy?

Kaloryczność jest bardzo ważna, bo wpływa na jakość spalania. Im wyższa, tym więcej wytworzonego ciepła, ale też wyższa cena. Kupując najtańszy ekogroszek o niskiej kaloryczności ryzykujesz, że zimą będziesz marznąć. Jednak zbyt mocny ekogroszek nie zawsze jest najlepszym wyborem.

Świetnie sprawdzi się on podczas dużych mrozów. Wówczas zapewni optymalną ilość ciepła, spalając się efektywnie.

Gdy temperatura pójdzie w górę znacznie lepiej sprawdzi się ekogroszek o niżej kaloryczności (np. Ecogroszek J-26), który spali się czysto i efektywnie, zapewniając odpowiednią ilość ciepła.

Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie w domu zarówno ekogroszku o najwyższej kaloryczności, jak i tego o niższej wartości opałowej. To pozwoli dowolnie manewrować paliwem, dostosowując sposób palenia do panującej na zewnątrz temperatury.

Taką mieszaną paletę znajdziecie w naszym sklepie:

https://grzejemnieto.pl/produkt/ecogroszek-j-26-j-30-paleta-mieszana/.

Równie istotny, przy doborze „mocy” ekogroszku jest też stopień izolacyjności budynku. Innej ilości energii potrzebuje 120-metrowy, nowy dom, budowany w technologii energooszczędnej, a innej dom o takiej samej powierzchni, budowany wiele lat temu, posiadający nieszczelne okna i brak ocieplenia.

Trzeba również wziąć pod uwagę zalecenia producenta kotła. Powinien on podać optymalne parametry opału dla danego modelu pieca. Wytyczne powinny również zawierać dopuszczalną, procentować zawartość popiołu oraz siarki.