Przechowywanie groszku premium – na co zwrócić szczególną uwagę?

Groszek premium to rodzaj opału, dla którego efektywność reakcji egzoenergetycznej jest zależna od sposobu przechowywania. Oznacza to, że warunki środowiskowe oddziałujące na opał mają — zwykle niekorzystny — wpływ na tempo spalania oraz ilość wytwarzanej energii.
Groszek — opał o specjalnych właściwościach
Kupując groszek premium, większość osób kieruje się najważniejszym parametrem, jakim jest wartość opałowa. Określa ona liczbę mega dżuli, jakie powstaną po spaleniu kilograma opału. Niestety, wartość ta nie jest stała i może się zmieniać na skutek oddziaływania warunków środowiskowych.
Wartość opałowa groszku zależy od kilku czynników:
- zawartości popiołu,
- spiekalności,
- zawartości siarki,
- wilgotności.
Załóżmy, że kupiliśmy opał o zawartości opałowej 30 MJ/kg. Jest to bardzo dużo, zważywszy na fakt, że optymalna wartość energetyczna dla opału spalanego latem to około 24 – 28 MJ/kg. W bilansie energetycznym trzeba jednak uwzględnić dwie wartości: ilość energii, jaką pozyskujemy na skutek reakcji egzoenergetycznej, a także ilość energii, jaka jest potrzeba do spalenia się groszku. Jeśli wilgotność opału przekracza 12 procent, ilość energii niezbędnej do odparowania wody będzie znacznie wyższa. W efekcie — pomimo doskonałej wartości opałowej — ilość energii cieplnej, jaką uzyskamy, będzie relatywnie mniejsza. Co więcej, źle palący się groszek nie uzyska optymalnej temperatury, w związku z czym nie dojdzie do jego całkowitego spalenia.
Gdzie przechowywać groszek?
W zasadzie mało który właściciel domu jednorodzinnego dysponuje przestrzenią, w której można by przechowywać groszek premium dostępny luzem. Większość piwnic jest zbyt wilgotna, w związku z czym opał przechowywany w takim miejscu będzie stopniowo tracił swoje pierwotne właściwości. Oczywiście jest to proces powolny, ale po upływie kilku, a nawet kilkunastu miesięcy można łatwo zauważyć, że parametry spalania groszku stopniowo spadają.
Pojawia się zatem pytanie, gdzie przechowywać groszek, aby zachował swe najlepsze parametry. Otóż idealnym miejscem dla opału dostępnego luzem jest pomieszczenie, które:
- odizolowane jest od warunków zewnętrznych,
- wyróżnia się stosunkowo niewielką wilgotnością (około 10 procent),
- zostało zabezpieczone przed deszczem,
- utrzymuje temperaturę na poziomie minimum 5 – 10 stopni Celsjusza,
- jest przewiewne.
Zaleca się również, aby opał nie miał bezpośredniego kontaktu z gruntem. Niestety, w przypadku groszku sprzedawanego luzem jest to praktycznie niemożliwe.
Biorąc pod uwagę powyższe dane, uzyskanie takich warunków jest bardzo trudne. Nie można zapominać, że groszek jest również przechowany w porze zimowej, a więc w warunkach obniżonej temperatury i zwiększonej wilgotności powietrza.
Czy tylko sposób przechowywania groszku ma wpływ na jego właściwości?
Z technicznego punktu widzenia warunki i miejsce przechowywania groszku to niejedyny czynnik, od którego zależy efektywność energetyczna opału. Warto pamiętać, że na finalną jakość produktu, wpływ ma również sposób jego dystrybucji. Najlepszy groszek to ten, który jest dostępny w postaci workowanej. Dlaczego?
- Worek ogranicza utratę wilgoci. W jego wnętrzu panuje określony mikroklimat, który pozwala na zachowanie jak najlepszych właściwości opału. Kupując groszek workowany, masz pewność, że utrzyma on optymalne parametry spalania znacznie dłużej niż opał dostępny luzem.
- Jeśli kupujesz groszek w workach, możesz liczyć na to, że dociera do Ciebie określona ilość opału (np. mnożnik 25 kg). Dzięki temu ryzyko, że ktoś wcześniej ingerował w zakupiony towar, spada praktycznie do zera.
- Opał workowany jest umieszczany na palecie. Zwykle na każdej z nich mieści się od 800 do 1000 kg groszku. Paleta eliminuje ryzyko kontaktu z gruntem, dzięki czemu wilgoć nie przenika do wnętrza worków.
Niekwestionowaną zaletą groszku workowanego jest również to, że dzięki niemu oszczędzasz przestrzeń w garażu, schowku lub innej przeznaczonej do tego celu lokalizacji. Opał przechowywany luzem ma tendencję do ciągłego rozsypywania się, podczas gdy groszek premium workowany można układać na stertach, oszczędzając w ten sposób tak istotną przestrzeń.
Dlaczego warto dbać o warunki przechowywania groszku?
Kupując workowany groszek przez Internet, nie musisz tak bardzo dbać o warunki jego przechowywania. Worki pomagają zachować odpowiednią wilgotność opału, w związku z czym nic nie stoi na przeszkodzie, aby umieścić go w piwnicy lub w garażu.
Dlaczego odpowiednie przechowywanie groszku premium jest tak ważne? Zachowanie właściwych parametrów opału pozwala na zmniejszenie kosztów palenia i eksploatacji kotła na paliwo stałe, a także umożliwia uzyskanie wyższej temperatury, którą — nawiasem mówiąc — można łatwo kontrolować za pomocą komputera oraz czujnika pokojowego.
Pamiętajmy, że nawet nieznaczna utrata wartości opałowej, może skutkować:
- niedokładnym spalaniem groszku, a w konsekwencji wysokimi stratami,
- tendencją do samoistnego wygaszania pieca (zwłaszcza na niskich temperaturach nastawy),
- koniecznością częstszej aktywacji pracy dmuchaw oraz mechanizmu podajnika,
- koniecznością częstszego czyszczenia pieca z niedopalonego groszku.
Co jeszcze warto wiedzieć na temat przechowywania groszku?
Kupując groszek, warto podzielić go na dwie odrębne części. Większa z nich powinna być przechowywana w piwnicy, garażu lub w schowku. Z kolei mniejsza (od 5 do 10 worków) warto umieścić w kotłowni i to najlepiej na odrębnej palecie. Nawet przy założeniu intensywnego, zimowego spalania wynoszącego 2 worki na dobę, groszek składowany w ciepłym i suchym pomieszczeniu, jakim jest kotłownia, szybko przeschnie. Warto tutaj wdrożyć prostą zasadę FIFO, która polega na tym, by spalać w pierwszej kolejności ten opał, który jako pierwszy został przeniesiony do kotłowni. Dzięki temu zawartość każdego z worków zostanie wstępnie przesuszona, a opał będzie spalał się efektywniej, zgodnie ze swoją specyfikacją.
Jak widać, sposób przechowywania groszku ma istotny wpływ na końcowe parametry opału, a co za tym idzie — na efektywność spalania, pracę kotła i przede wszystkim na nasz komfort termiczny. Dlatego warto zaopatrzyć się w ekogroszek workowany, który utrzymuje swoje pierwotne właściwości grzewcze przez znacznie dłuższy czas niż opał dostępny luzem.