Dom, Piece

Kotłownia po zimie – pora na serwis!

Serwisowanie pieca i instalacji grzewczej po okresie zimowym - co warto wiedzieć

Koniec zimy i początek wiosny to okres sezonowych porządków w domu i ogrodzie. Zabierając się za wiosenne sprzątanie nie można zapominać też o… kotłowni. I choć pierwsze ciepłe dni nie zachęcają do zaglądania do pieca, to właśnie koniec sezonu grzewczego jest najlepszym momentem, aby sprawdzić stan całej instalacji.

Zdecydowana większość użytkowników, z chwilą wyłączenia kotła z eksploatacji zapomina o nim na kolejne pół roku, aż do października, gdy spadek temperatur zmusza ich do zakupu opału i złożenia wizyty w kotłowni. Takie podejście to spory błąd. Dlatego, jeśli zależy Ci na:

  • dobrym przygotowaniu do kolejnego sezonu grzewczego,
  • efektywnym paleniu w piecu,
  • obniżeniu rachunków za ogrzewanie,
  • wydłużeniu żywotności kotła na ekogroszek.

Przeczytaj jak go wyczyścić i dlaczego nie warto zwlekać z tym do jesieni.

Czyszczenie pieca – dlaczego warto robić to po sezonie, a nie czekać na start kolejnego

Gdy za oknem wiosna w pełni, ostatnia rzecz, na którą mamy ochotę, to zaglądanie do kotłowni. Wychodzimy z założenia, że zajmiemy się tym przed kolejnym sezonem. A że pogoda potrafi nas zaskoczyć, jesienią odkręcamy grzejniki wcześniej niż planowaliśmy. Problem pojawia się w momencie, gdy upragnione ciepło z nich nie płynie. Szukając przyczyny wchodzimy do kotłowni i już wiemy, że wiosenne zaniedbania odbiją nam się czkawką. Pół biedy, jeśli problemem jest tylko zapchany przewód kominowy (o tym problemie pisaliśmy już wcześniej). Gorzej, jeżeli piec jest niesprawny. Zaczyna się szukanie specjalisty, który sprawdzi instalację, naprawi usterki, najlepiej na wczoraj. I tu niespodzianka – sezon trwa, fachowcy mają pełne ręce roboty, odwiedzając innych zapominalskich, którzy przegląd instalacji grzewczej również zostawili na ostatnią chwilę. I tak czas płynie, temperatury spadają, a Ty i Twoi bliscy zakładacie ciepłe ubrania w oczekiwaniu na serwis.

Takiej sytuacji można uniknąć. Zamiast czekać z przeglądem do pierwszych przymrozków, lepiej zadbać o to wcześniej. Idealnym momentem na serwis kotła, komina i całej instalacji jest okres wiosenno-letni, czyli koniec sezonu grzewczego.

Plusy czyszczenia pieca po zakończeniu sezonu grzewczego:

  • masz więcej czasu na usunięcie ewentualnych nieprawidłowości, jeśli okaże się, że któryś z elementów systemu grzewczego wymaga solidnego czyszczenia, naprawy lub wymiany (można w tym czasie również rozważyć wymianę pieca na taki, który będzie spełniał nowe, rygorystyczne normy. Kotły od 5 do 10 lat od daty ich produkcji –  powinny zostać wymienione do końca 2023 r, kotły poniżej 5 lat od daty produkcji – nie później niż do końca 2025 r, a kotły klasy 3 lub 4 – do końca 2027 r.) ,
  • oszczędzasz – poza sezonem ceny usług są zwykle niższe niż w szczycie, znacznie łatwiej będzie też dobrać odpowiadający obu stronom termin przeglądu,
  • łatwiej usuwasz sadzę, popiół, pył, które gromadząc się w kotle przez wiele miesięcy, stają się trudne do eliminacji,
  • pogoda Ci sprzyja – czyszczenie komina podczas śniegu, deszczu czy przymrozków nie jest ani przyjemne, ani bezpiecznie,
  • nie dasz zaskoczyć się zimie – wykonując przegląd i konserwację urządzeń grzewczych po sezonie, przez kolejne 5-6 miesięcy możesz spać spokojnie, ze świadomością, że jesteś gotowy do nowego sezonu, nawet jeśli zima przyjdzie wcześniej niż zwykle.

Jak wyczyścić piec po zakończeniu sezonu grzewczego

Wiesz już, że czyszczenia pieca nie warto zostawiać na ostatnią chwilę. Nie warto też działać po omacku. Zanim przejdziesz do praktyki, zacznij od teorii. Odszukaj instrukcję obsługi swojego kotła i rozdział poświęcony jego czyszczeniu. Zapoznaj się z nim dokładnie i dopiero potem zabierz się do pracy.

By wyczyścić piec potrzebne Ci będą: szczotka druciana, pogrzebacz, łopatka do popiołu. Może się też przydać zmiotka i latarka czołowa. Warto zaopatrzyć się również w rękawiczki i maskę przeciwpyłową. Pamiętaj, by w trakcie prac piec był całkowicie wyłączony – to istotne ze względów bezpieczeństwa.

Usuwanie resztek paliwa

Po wypaleniu całego paliwa i wyłączeniu kotła warto zająć się usuwaniem zanieczyszczeń. Wykorzystując otwory wyczystne (ich ilość zależy od modelu pieca), usuń zalegający w piecu popiół tak, by spadł na niższe poziomy pieca. Boczne ścianki lepiej wyczyścić drucianą szczotką, a drzwiczki wymieść zmiotką.

Nie zapomnij o wyczyszczeniu kanałów konwekcyjnych i otworów służących do rozprowadzania powietrza.

Czyszczenie podajnika i pojemnika na paliwo

Jeśli posiadasz kocioł z podajnikiem powinieneś zająć się również jego opróżnieniem, wyczyszczeniem i konserwacją. Warto też wyciągnąć ślimak lub inny element posuwowy paliwa. Wyczyść go dokładnie przy pomocy drucianej szczotki i zakonserwuj farbą antykorozyjną. Przy okazji sprawdź w jakim ślimak jest stanie, by określić czas jego dalszej eksploatacji. Warto też odłączyć motoreduktory od ślimaka, czyszcząc je od zewnątrz suchą szmatką. Nie zapomnij zajrzeć do wyczystki komina, rury łączącej kocioł z przewodem kominowym i wentylatora. Włącz go by wydmuchał wszystkie zanieczyszczenia ze środka. Obowiązkowo sprawdź szczelność układu odpowiedzialnego za odprowadzanie spalin. W tym celu możesz umówić się z fachowcem.

Czyszczenie dmuchawy kotła

Do usunięcia pyłu i innych zanieczyszczeń można użyć odkurzacza, sprężonego powietrza lub pędzla. Przy okazji czyszczenia dmuchawy można zdemontować ruszt palnika i poddać go pracom konserwacyjnym.

Czyszczenie pieca od zewnątrz

Do umycia kotła na zewnątrz warto wykorzystać preparaty dostosowane do danego materiału, z którego został on wykonany. W tym celu warto jeszcze raz zapoznać się z instrukcją. Tylko stosowanie odpowiednich środków pozwoli uniknąć ewentualnych uszkodzeń i nieprzyjemnych awarii podczas późniejszego ogrzewania.

Czyszczenie kominów i przewodów dymowych

Regularne czyszczenie komina jest bardzo ważne. Zaniechanie tej czynności na 2-3 miesiące prowadzi do gromadzenia się dużych ilości sadzy. Skutkiem może być jej zapalenie w przewodzie dymowym.

O regularnym czyszczeniu warto pamiętać również ze względu na obowiązujące przepisy. Zgodnie z § 34 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r.  w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. z 2010r. Nr 109 poz. 719 ze zm.), tam gdzie spalane jest paliwo stałe, ciekłe lub gazowe konieczne jest usuwanie zanieczyszczeń z przewodów dymowych i spalinowych. Rozporządzenie określa również częstotliwość z jaką należy to robić:

  • cztery razy w roku (nie rzadziej niż raz na kwartał) w budynkach opalanych paliwem stałym (węgiel, drewno),
  • dwa razy w roku (nie rzadziej niż raz na sześć miesięcy) w obiektach opalanych paliwem ciekłym i gazowym,
  • co najmniej raz w miesiącu dla obiektów świadczących usługi gastronomiczne.

Regularne serwisowanie kotła

Okres wyłączenia kotła z użytkowania to idealny moment by wezwać serwisanta i wykonać przegląd instalacji grzewczej. Jesienią kalendarze fachowców będą zapełnione, za to wiosną jest większa szansa na znalezienie szybkiego terminu i dobrej ceny.

Fachowy przegląd instalacji pozwoli ocenić stan jego poszczególnych elementów. Są one rozbierane i czyszczone wraz z oceną ich przydatności do dalszej eksploatacji. Tylko regularnie wykonywany serwis daje gwarancję sprawnego działania pieca i zmniejsza ryzyko wystąpienia awarii w sezonie grzewczym. Jest też niezbędnym warunkiem gwarancji na urządzenia grzewcze.

Jeśli po rzetelnie wykonanym serwisie otrzymasz zalecenie wymiany kotła na nowy – nie zwlekaj. Więcej o tym, na co zwrócić uwagę przy wyborze nowego pieca, przeczytasz we wpisie: https://grzejemnieto.pl/na-co-zwrocic-uwage-przy-wyborze-nowego-kotla-i-kiedy-dokonac-wymiany/.

Jak na bieżąco dbać o instalację grzewczą?

Regularne przeglądy, serwis i czyszczenie urządzeń grzewczych to podstawa sprawnego funkcjonowania całego systemu. Jeśli chcesz, by Twój piec służył Ci jak najdłużej, zwróć uwagę na kilka dodatkowych czynników:

Producent kotła

Na urządzeniach grzewczych nie warto oszczędzać. Dlatego wybierając piec na ekogroszek czy inne paliwo, warto zrobić dokładne rozpoznanie wśród producentów. Firm oferujących sprzedaż kotłów jest wiele, ale tylko niektóre z nich mają urządzenia wysokiej klasy, które sprawnie pracują przez wiele lat. Nie zawsze największy producent jest najlepszym wyborem – warto przede wszystkim kierować się opinią klientów, którzy mają ich urządzenia w kotłowni.

Jakość opału

Tylko wysokiej jakości opał zapewni efektywne, ekonomiczne i ekologiczne spalanie. Szukając ekogroszku nie kieruj się wyłącznie ceną. Zwracaj uwagę na parametry (wartość opałowa, wilgotność, zawartość siarki, popiołu czy spiekalność). Kupuj ekogroszek z certyfikatem jakości, najlepiej workowany, z gwarancją zachowania wszystkich właściwości przez cały okres przechowywania.

Podsumowując:

Wiosenno-letnia przerwa to idealny czas na okresowy przegląd i czyszczenie kotła. Tylko regularnie wykonywane prace serwisowe i konserwacyjne pozwolą wydłużyć czas eksploatacji urządzenia grzewczego, uczynić je efektywniejszym. To również najlepszy sposób by obniżyć koszty ogrzewania.

Już teraz przygotuj się do kolejnego sezonu grzewczego. Dokonaj przeglądu i czyszczenia swojego pieca. Jeśli nie wiesz jak zrobić to samodzielnie – wezwij fachowca. I pamiętaj – sezon wiosenny to również najlepszy czas na zakup opału – ceny są dużo atrakcyjniejsze, czas oczekiwania na realizację zamówienia krótszy. Do tego mając czysty i gotowy do pracy piec oraz zapas opału możesz być pewny, że zima Cię nie zaskoczy.