Kotłownia, Piece

Koniec sezonu grzewczego w 5-ciu krokach

Serwisant z listą sprawdzającą - koniec sezonu grzewczego

Dłuższe dni, więcej słońca i wyższe temperatury – to pierwsze oznaki zbliżającej się wiosny. Gdy coraz rzadziej odkręcamy kaloryfery i dorzucamy opał do pieca, to może oznaczać tylko jedno – koniec sezonu grzewczego jest blisko. W tej sytuacji wielu posiadaczy pieców na paliwo stałe zadaje sobie pytanie – co dalej? Nie musimy co prawda martwić się o dogrzewanie pomieszczeń, ale co z ciepłą wodą? Czy po zakończeniu sezonu należy całkowicie wyłączyć piec? Na te i inne pytania odpowiadają specjaliści z Grzeje mnie to.

Konserwacja pieca po sezonie – dlaczego jest taka ważna

Wiosenno-letnia przerwa w ogrzewaniu to idealny moment na sezonowe czyszczenie i konserwację urządzeń grzewczych. Przez kilka miesięcy piec pracował intensywnie i warto sprawdzić czy nadal jest sprawny i czy wszystkie elementy układu działają bez zarzutu. Dlaczego to takie istotne?

Dobrze działający kocioł to gwarancja wydajnego i ekonomicznego procesu grzewczego. Zanieczyszczony piec pracuje z mniejszą wydajnością, co przełoży się na wyższe rachunki za ogrzewanie. Emituje też znacznie większą ilość szkodliwych substancji. Niesprawne urządzenie grzewcze może również zagrażać bezpieczeństwu domowników, jeśli ulatniają się z niego gazy i spaliny.

Niestety, gdy temperatura szybuje w górę, wiele osób wyłącza ogrzewanie i zapomina o nim aż do momentu pojawienia się pierwszych przymrozków. To częsty błąd, który może nas słono kosztować. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wykonanie przeglądu instalacji grzewczej od razu po zakończeniu sezonu. Oto kilka powodów, dla których nie warto z tym zwlekać.

Dlaczego warto zadbać o piec od razu po zakończeniu sezonu

Świeże zabrudzenia są łatwiejsze do usunięcia. Nagromadzoną sadzę, pył i popiół najlepiej usuwać na bieżąco i wyczyścić piec od razu po zimie.

Wiosną sprzyja nam pogoda. Czyszczenie instalacji i komina jesienią, w czasie marznących deszczy czy mrozów nie jest ani przyjemne, ani zbyt bezpieczne.

Poza sezonem możesz liczyć na niższe koszty usług serwisowych i kominiarskich. Zdecydowanie łatwiej będzie też znaleźć wolny termin.

Masz czas na usunięcie usterek i wymianę urządzenia. Jeśli okaże się, że piec wymaga solidnej naprawy lub co gorsza wymiany. W momencie gdy zaczną się pierwsze przymrozki, każdy będzie myślał tylko o tym, by jak najszybciej zapewnić domownikom ciepło, a nie szukać nowego pieca. Dlatego warto dać sobie czas i rozważyć wymianę urządzenia na nowe odpowiednio wcześniej (tu znajdziesz piece na pellet i ekogroszek 5 klasy).

Zima Cię nie zaskoczy – robiąc przegląd instalacji i konserwację urządzeń od razu po zakończeniu sezonu grzewczego, możesz spać spokojnie. Masz pewność, że jesteś dobrze przygotowany do kolejnego sezonu i pierwsze przymrozki nie będą Ci straszne.

Czyszczenie i konserwacja instalacji grzewczej

Systematyczne czyszczenie pieca i regularne przeglądy, zwiększają wydajność urządzenia i pozwalają zminimalizować ryzyko ewentualnej awarii na progu nowego sezonu grzewczego. Poniżej kilka porad jakie prace należy wykonać po wyłączeniu grzejników.

Krok 1 – wyczyść komin i przewody spalinowe

Prace warto zacząć od dokładnego wyczyszczenia komina, ponieważ to z niego mogą spadać do kotła różne zanieczyszczenia i odpady. Trzeba robić to regularnie, w przeciwnym wypadku może dojść do zapalenia gromadzącej się w kominie sadzy. Do wyczyszczenia komina potrzebna będzie szczotka kominiarska, obciążnik i stalowa linka o długości kilkunastu metrów. Po zmontowaniu elementów wpuść  szczotkę do środka komina i staraj się jak najdokładniej wyczyścić wszystkie miejsca.

Krok 2 – usuń resztki paliwa

Zanim przystąpisz do jakichkolwiek prac wyłącz urządzenie grzewcze. Czyszczenie pieca odbywa się przez tzw. kanały wyczystne.  Wygarnij ze środka całą sadzę, popiół i te zanieczyszczenia, które spadły z przewodu kominowego. Usuń cały, zalegający w środku kotła popiół. Do wyczyszczenia bocznych ścianek kotła użyj pogrzebacza lub szczotki drucianej.

Krok 3  – wyczyść podajnik

Jeśli posiadasz piec z podajnikiem, należy go dokładnie opróżnić i wyczyścić. Można to zrobić przy pomocy szczotki. Warto też zakonserwować podajniki przy użyciu specjalnej farby antykorozyjnej. Istotne jest także wyczyszczenie ślimaka i sprawdzenie w jakim znajduje się stanie. Warto wyciągnąć go z rury podajnika i dokładnie obejrzeć. Przy okazji można również zajrzeć do wyczystki komina, a także sprawdzić rurę łączącą kocioł z przewodem kominowym.

Krok 4 – wyczyść dmuchawę pieca

By usunąć pył i inne nieczystości możesz użyć sprężonego powietrza, odkurzacza lub pędzla. Oczyszczenie wirnika wentylatora zapewni jego sprawną pracę i pozwoli ograniczyć zużycie napędu. Osoby zaawansowane, posiadające dużą wiedzę na temat obsługi kotłów, powinny zdemontować i wyczyścić również ruszt palnika. Po konserwacji trzeba zastosować specjalny izolator do rusztu, o odporności na temperaturę do 1500 stopni Celsjusza.

Krok 5 – umyj kocioł na zewnątrz

Wybierz środki dostosowane do czyszczenia powierzchni, z jakich kocioł został wykonany. Jeśli nie wiesz co możesz zastosować – sprawdź zalecenia producenta. Znajdziesz je w instrukcji obsługi.

Regularne serwisowanie kotła

Okres wyłączenia kotła z pracy to najlepszy moment, żeby wykonać prace serwisowe. Tuż przed rozpoczęciem sezonu grzewczego, serwisanci mają pełne ręce roboty, w związku z czym czas oczekiwania na usługę może się znacznie wydłużyć.

Przegląd instalacji, wykonany przez fachowca, pozwoli ocenić stan jej poszczególnych elementów, ich wyczyszczenie i konserwację. Tylko systematyczne przeglądy dają gwarancję wydajnej i bezpiecznej pracy urządzeń grzewczych. Zmniejszą ryzyko pojawienia się nieprzewidzianych usterek i są koniecznym warunkiem gwarancji urządzenia grzewczego.

Czy na lato trzeba całkowicie wyłączyć piec?

Na pewno warto zakręcić termostaty na minimum i zakręcić zawór doprowadzający ciepłą wodę do grzejników. W nowoczesnych piecach wystarczy ustawić odpowiedni program sterownika na piecu, by odciąć dopływ ciepłej wody grzewczej, a jednocześnie korzystać z ciepłej wody użytkowej. Piece na pellet i ekogroszek klasy 5 pozwalają nie tylko ustawić temperaturę wody, ale również godzinę uruchomienia pieca, w celu jej podgrzania. To wygodne i bardzo ekonomiczne rozwiązanie.

Podsumowując:

By instalacja grzewcza służyła nam dobrze przez wiele lat, trzeba o nią dbać cały czas. Regularne serwisowanie, przeglądy i systematyczne usuwanie pozostałości procesu spalania to podstawy sprawnie działającego systemu. Warto jednak pamiętać, że równie istotne jest paliwo, które wrzucamy do kotła. Tylko wysokiej jakości opał, o czystym składzie zapewni wydajne spalanie i minimalną ilość odpadu. Kupując ekogroszek lub pellet na stronie grzejemnieto.pl masz pewność, że to opał najwyższej jakości, ponieważ jest ona potwierdzona certyfikatami.

Równie istotny jest wybór odpowiedniego urządzenia grzewczego. Warto zwrócić uwagę na moc pieca oraz opinię o producencie. Nie zawsze największe firmy są najlepszym wyborem. Osobiście rekomendujemy Kotły Rzeczyca, jako zaufanego producenta pieców na pellet i ekogroszek, z którym współpracujemy od wielu lat.

W związku ze zbliżającym się zakończeniem sezonu grzewczego, zachęcamy gorąco do wykonania przeglądów i serwisu urządzeń grzewczych. Nie warto odkładać tego do jesieni. Jeśli nie wiesz jak samodzielnie wykonać serwis kotła i instalacji grzewczej – wezwij fachowców.

Back to list

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *