Jaki ekogroszek wybrać na rozpoczynający się sezon grzewczy?

Sezon grzewczy już się rozpoczął. W wielu domach czynione są ostatnie intensywne przygotowania do zimy, które polegają przede wszystkim na uporządkowaniu piwnicy, monitorowaniu stanu kotła oraz komina, a także uzupełniania zapasów opału. No właśnie, jaki ekogroszek będzie najlepszy w rozpoczynającym się sezonie grzewczym?
Jakościowy ekogroszek — skąd go wziąć?
Okres, w którym temperatury w ciągu nocy spadają poniżej 10 stopni Celsjusza, to jeden z ostatnich momentów, w którym warto zaopatrzyć się w dobry ekogroszek. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że opał:
- nie będzie dostępny lub kupimy go w niewielkich ilościach,
- będzie dostępny, ale jego jakość będzie niska.
Oczywiście zawsze istnieje ryzyko, że również ekogroszek kupiony w okresie letnim, będzie opałem słabej jakości. Dlatego warto dokładnie zapoznać się z jego parametrami podanymi na opakowaniu. W tym miejscu chcemy podkreślić, że dostępny u nas opał workowany jest dokładnie opisany pod kątem kaloryczności (wartości opałowej), spiekalności i granulacji, a także zawartości takich pierwiastków i związków chemicznych jak siarka. Nasi klienci znajdą też u nas informacje na temat zawartości popiołu. W dalszej części artykułu napiszemy, dlaczego ten parametr (jak i pozostałe) jest z perspektywy użytkownika bardzo istotny.
Czym jest dobry ekogroszek? Czym kierować się przy jego wyborze?
Dlaczego zasługujesz na najlepszy ekogroszek? Tak, masz rację — jego wartość kaloryczna ma istotne przełożenie na Twój komfort cieplny i oszczędności. Niemniej sama efektywność spalania to nie wszystko. Dobierając właściwy opał, masz pewność, że:
- tempo eksploatacji Twojego kotła będzie niskie, co przekłada się na ograniczenie ryzyka wystąpienia awarii (np. po stronie ślimaka),
- Twój przewód kominowy nie będzie narażony na działanie kwasów (w tym siarkowego),
- w palenisku Twojego kotła nie pozostanie zbyt dużo odpadów spalania,
- straty energii niezbędnej do odparowania wody związanej w ekogroszku będą minimalne.
Jak wybrać najlepszy ekogroszek na zimę?
Zanim sprawdzisz wszystkie parametry ekogroszku, pamiętaj też o tym, aby znaleźć dla siebie opał u sprawdzonego dostawcy. Warto też kierować się opiniami na temat danego opału. Na zimę warto wybierać ekogroszek premium, wyróżniający się m.in. wyższą wartością opałową. Dzięki niemu masz pewność, że opał zapewni Ci maksymalną ilość ciepła i jednocześnie nie uszkodzi Twojej instalacji grzewczej. Później, gdy zima się skończy, warto postawić na tańszy asortyment, którego wartość kaloryczna będzie nieco niższa.
Parametry, które decydują o przydatności ekogroszku na zimę
Kaloryczność
Zacznijmy od wartości opałowej (kaloryczności), czyli parametru, który — całkiem słusznie — jest dla wielu kupujących, wiążący, jeśli chodzi o wybór opału. Najlepszy ekogroszek na zimę powinien mieć jak najwyższą kaloryczność, gdyż od niej zależy ilość energii cieplnej, jaka wydziela się w toku spalania węgla. Ile zatem powinna ona wynosić? Zaleca się, aby jej wartość wyniosła minimum 26 MJ/kg, choć oczywiście może być wyższa. To oznacza, że w trakcie spalania 1 kg opału, uzyskamy aż 26 MJ energii.
Granulacja
Kolejnym parametrem, na który koniecznie warto zwrócić uwagę, jest granulacja. Określa ona rozmiar cząstek ekogroszku, wyrażony w milimetrach. Pozornie zakres wymiarowy opału jest bardzo szeroki, gdyż waha się w granicach od 5 do nawet 25 mm. Należy jednak pamiętać, że wszelkie odstępstwa od tej normy mogą uszkodzić kocioł (np. podajnik ślimakowy, gdy cząstki są zbyt duże), a także źle wpłynąć na proces spalania. Przykładowo, jeśli rozmiar ekogroszku jest zbyt duży, to jego cząstki nie zdążą się spalić. Wybierając nasz ekogroszek workowany, masz pewność, że Twój opał będzie miał zawsze odpowiednią granulację.
Zawartość popiołu
Opał na zimę warto również dobierać pod kątem zawartości popiołu. W tym przypadku panuje zasada, zgodnie z którą im jest go mniej, tym lepiej. Popiół to wszelkie niepalne składowe opału, które po wygenerowaniu ciepła pozostaną w palenisku. Jaka zatem powinna być jego zawartość w ekogroszku przeznaczonym na zimowy sezon grzewczy? Wybierz opał, który zawiera maksymalnie 10 procent popiołu.
Zawartość siarki
Kolejnym parametrem decydującym o przydatności opału jest zawartość siarki. Nie można jej usunąć, gdyż stanowi ona pochodną reakcji chemicznych, którymi poddano opał w trakcie produkcji. Dlatego wybiera się odmiany ekogroszku, które zawierają jej możliwie najmniej. Dlaczego siarka może stanowić zagrożenie? W trakcie spalania — wraz z tlenkiem siarki — wydziela się para wodna. Obydwa związki chemiczne łączą się ze sobą, tworząc silnie żrący kwas siarkowy, który może uszkodzić przewód kominowy. Dlatego w trosce o Twoją instalację grzewczą nasz ekogroszek zawiera jedynie 0,5 procent tego pierwiastka.
Spiekalność
Spiekalność to kolejny parametr, który ma wpływ na jakość opału. Im jest on mniejszy, tym lepiej. Spiekalność określa podatność paliwa na koksowanie, czyli tworzenie się spieków. Definiuje go wskaźnik RI, który nie powinien być wyższy niż 10. W naszej ofercie znajdą Państwo ekogroszek, którego RI jest jeszcze mniejsze i wynosi od 0 do 5.
Części lotne
Opał na zimę powinien zawierać również w miarę dużo części lotnych, czyli takich, które wydzielają się i ulatniają w procesie spalania. Im jest ich więcej, tym szybciej dane paliwo osiąga zapłon. Nasz ekogroszek „na zimę” zawiera ich bardzo dużo (około 30 procent), dzięki czemu łatwiej się spala i wytwarza więcej energii.
Wilgotność
Na koniec warto zwrócić uwagę na poziom wilgoci. Nie można zapominać, że jej wartość jest zmienna. Wpływ na nią ma np. odpowiednie przechowywanie ekogroszku. Zaleca się, aby opał zawierał od 10 do 15 procent wilgoci. Niestety, w porze jesienno-zimowej trzeba liczyć się z tym, że jej wartość będzie nieco wyższa. Warto jednak pamiętać, że przechowywanie ekogroszku w odpowiednim miejscu, pozwoli zredukować poziom związanej w nim wilgoci.
Jeśli zależy Ci na dobrym ekogroszku oraz na optymalnym zużyciu opału i niskich kosztach eksploatacji kotła, to wybierz nasz ekogroszek J-30, który jest polecany na zimowy sezon grzewczy.