Groszek

Jak prawidłowo spalać węgiel groszek w kotle z podajnikiem?

Sterownik kotła na węgiel groszek

Jak palić węglem groszkiem, aby uzyskać jak najlepsze rezultaty grzewcze? Teoretycznie, jeśli jesteśmy posiadaczami kotła retortowego na paliwo stałe, proces przekształcania opału w energię cieplną zachodzi automatycznie. Mimo to, warto wiedzieć nieco więcej na ten temat, aby nie tylko uzyskać optymalną ilość ciepła, ale też zatroszczyć się o wrażliwe komponenty kotła i… swój portfel.

Dobry opał to podstawa efektywnego spalania

Przekształcanie groszku w ciepło to proces, który powinien zachodzić na tyle szybko, by nie zachodziła potrzeba ciągłego dostarczania energii z zewnątrz i na tyle wolno, by użytkownik kotła miał możliwość kontrolowania procesu spalania. Węgiel groszek, który jest dostępny na rynku, nie zawsze ma te same właściwości.

Dlatego przy wyborze konkretnego rodzaju opału, warto zwrócić uwagę na:

  • sposób pakowania opału – najlepszym rozwiązaniem są worki o uniwersalnej wadze 25 kg (40 worków na tonę),
  • kaloryczność – jej wartość powinna oscylować w granicach od 25 do 28 MJ/kg,
  • granulacja – rozmiar cząstek powinien wynosić od 5 do 40 mm,
  • zawartość siarki – maksymalnie powinna ona wynosić 1,5%,
  • zawartość popiołu – zaleca się, aby nie była wyższa niż 12%,
  • spiekalność RI – powinna wynosić od 0 do 25,
  • wilgotność – maksymalnie powinna wynosić 15%.

Kupując dobry opał, robimy pierwszy i najważniejszy krok na drodze do efektywnego spalania groszku w naszym systemie grzewczym.

Dobór odpowiednich parametrów kotła a proces spalania groszku

Gdy mamy już odpowiedni węgiel groszek, warto skonfigurować kocioł w taki sposób, aby jego spalanie zachodziło efektywnie. Proces ten ma zachodzić w taki sposób, aby podaż opału była na optymalnym poziomie. W przeciwnym razie:

  • jeśli groszku będzie zbyt dużo, nadmiar zostanie odprowadzony do popielnika, gdyż nie dojdzie do jego spalenia,
  • jeśli groszku będzie zbyt mało, piec będzie wciąż pracował w trybie PRACA, co doprowadzi do szybszego zużycia komponentów lub zgaszenia paleniska.

Ustawienia pieca mają ogromny wpływ na sposób jego pracy. Obowiązkiem serwisanta lub właściciela kotła jest skonfigurowanie czasów dla trybów pracy i podtrzymania oraz odpowiednich nastaw dla wentylatora.

W dużym uproszczeniu, należy ustawić:

  • czas przerwy i pracy podajnika dla trybu PRACA, gdy kocioł z podajnikiem osiąga wartość temperatury zadanej,
  • czas przerwy i pracy podajnika dla trybu PODTRZYMANIE, gdy kocioł utrzymuje temperaturę zadaną na podstawie przyjętej histerezy.

Bardzo ważne jest również ustawienie wentylatorów. Uniwersalna jest tu zasada 10/40, która mówi, że dmuchawa powinna pracować mniej więcej po 10 sekund, a przerwy pomiędzy cyklami jej pracy nie powinny być dłuższe niż 40 sekund.

Uwaga! Niezbędne jest również ustawienie tempa pracy dmuchawy. Podczas normalnej eksploatacji powinna ona wahać się w granicach 40 – 50%, a w czasie rozpalania może chwilowo sięgnąć nawet 70%. Pamiętajmy, że większa prędkość obrotowa zwiększa temperaturę i przyspiesza spalanie groszku, ale też przekłada się na szybsze tempo eksploatacji komponentu.

Orientacyjne wartości dla podajnika

Poniżej przedstawiono orientacyjne wartości czasów dla podajnika kotła retortowego.

  • Czas podawania: 3-10 sekund.
  • Czas przerwy podajnika (tryb pracy): 25-60 sekund.
  • Czas przerwy podawania (tryb podtrzymania): 20-40 minut.

Tak duże różnice wynikają z wielu czynników, takich jak np. wilgotność i kaloryczność opału, temperatura w pokoju i na zewnątrz, moc kotła itd. Dlatego podane ustawienia wymagają indywidualnej korekty.

Dodatkowe parametry

Tempo i efektywność z jaką będzie spalać się groszek, zależeć będą również od mniej istotnych zmiennych, takich jak np. histereza przyjęta dla kotła, trybu pracy (np. lato, zima) lub histereza na regulatorze pokojowym. Istotne jest również przyjęcie odpowiedniej temperatury zadanej dla kotła (najczęściej 45 – 55 stopni Celsjusza) oraz temperatury C.W.U., której maksymalna wartość może być równa temperaturze zadanej.

Sposób przechowywania groszku a efektywne spalanie

Gdy przebrniemy przez ustawienia pieca na groszek, musimy wziąć pod uwagę również kwestie logistyczne, które również mają wpływ na efektywność kotła. Bodaj najważniejszą z nich jest sposób pakowania opału, o którym wspomniano na samym początku artykułu. Zakup groszku pakowanego niesie ze sobą szereg zalet. Jakich?

  1. Opał znajduje się na palecie, a nie w Big Bagu lub luzem. Dzięki temu groszek nie tylko nie rozsypuje się po całej posesji, ale też zajmuje znacznie mniej miejsca. Na pojedynczej palecie o stosunkowo niewielkich rozmiarach, umieszcza się najczęściej 40 worków o łącznej masie 1 tony.
  2. Groszek pakowany nie musi być wyłącznie umieszczany w piwnicy. Można go przechowywać wszędzie, gdzie dysponujemy wolną przestrzenią (np. garaż, zadaszona wiata itd.).
  3. Pakowanie groszku sprawia, że jest on w mniejszym stopniu narażony na czynniki zewnętrzne, takie jak np. zwiększona wilgotność. Dzięki temu kocioł z podajnikiem zasilany jest opałem o tych samych parametrach, co ma bardzo istotny wpływ na ciągłość i płynność pracy.
  4. Opakowanie groszku jest źródłem wielu niezbędnych informacji dla posiadacza kotła C.O. Na ich podstawie (spiekalność, rozmiar cząstek, zawartość siarki i popiołu oraz kaloryczność) można oszacować parametry pracy kotła, dzięki czemu szybciej zoptymalizujemy proces spalania.

Pakowanie groszku a organizacja przestrzeni

Pakowanie groszku pozwala na łatwiejsze zarządzanie opałem. Osoba, która posiada piec na groszek, może np. podzielić dostępne zasoby na trzy części:

  • pierwszą, która znajduje się na zewnątrz (np. pod zadaszoną wiatą),
  • drugą, która znajduje się w budynku i jest przeznaczona do częściowego suszenia,
  • trzecią, którą umiejscawia się w bliskim sąsiedztwie kotła z uwzględnieniem zaleceń przeciwpożarowych.

Segregacja opału na trzy części pozwala oszczędzać dostępną przestrzeń oraz daje pewność, że groszek na co najmniej kilka dni przed spaleniem jest przechowywany w suchych i bezpiecznych warunkach.

Reasumując, wybór odpowiedniego groszku, odpowiedzialne zarządzanie zapasami opału, a także umiejętna konfiguracja kotła, to podstawowe czynniki, które mają wpływ na prawidłowe spalanie węgla.