Ekogroszek, Piece

Dlaczego podczas spalania ekogroszku powstają spieki

Dlaczego podczas spalania ekogroszku powstają spieki

Spiekalność to jedna z najistotniejszych cech, na jakie warto zwrócić uwagę wybierając ekogroszek. Parametr ten określa skłonność węgla do powstawania spieków. W Polsce spiekalność ekogroszku oznacza się metodą Rogi. Polega ona na podgrzaniu węgla do temperatury 850 stopni Celsjusza i określeniu wytrzymałości mechanicznej koksu, który powstał w procesie odgazowywania.

Na tej podstawie określa się skalę Rogi (RI), która zostaje umieszczona na opakowaniu lub w opisie opału. Im wyższa wartość, tym większe i grubsze spieki mogą się tworzyć w procesie spalania. Przyjmuje się, że dobrej jakości ekogroszek to ten mieszczący się w przedziale od 0 do 10 RI.

Niestety nie zawsze niski poziom Rogi jest gwarancją bezspiekowego spalania. Zależy ono jeszcze od kilku dodatkowych czynników. Jakich? Zanim przejdziemy do ich omówienia, przyjrzymy się bliżej samym spiekom.

W trakcie palenia eogroszkiem w piecu mogą powstać ich dwa rodzaje: spieki żużlowe i koksowe. Czym się różnią i jak je rozpoznać?

Spieki koksowe

To niedopalone kawałki węgla, które powstają w procesie jego odgazowywania (pirolizy). Pod wpływem wysokiej temperatury i przy ograniczonym dostępie powietrza, niektóre składniki węgla topią się. W efekcie powstaje półplastyczna masa, która zastyga tworząc koks. Wielkość spieków koksowych może być różna i zależy od zdolności spiekania. Mają one szarą, matową barwę i można je łatwo rozkruszyć.

Spieki koksowe powstają głównie z węgla o wysokim wskaźniku spiekalności (RI). Rzadziej za ich powstawanie odpowiedzialne są niewłaściwe ustawienia kotła.

Spieki żużlowe

Tworzą się nie z węgla, a z popiołu. Powstają na skutek zbyt wysokiej temperatury w strefie żaru. W efekcie tworzą się twarde bryły stopionego popiołu, o lekko błyszczącej powierzchni. Spieki żużlowe są zdecydowanie bardziej uciążliwe i trudniejsze do wyeliminowania. Zwykle też mają większe rozmiary i mogą prowadzić do zablokowania pracy palnika.

Przyczyną powstawania spieków żużlowych są najczęściej niewłaściwe ustawienia pieca, choć poziom spiekalności również nie jest bez znaczenia.

Dlaczego powstają spieki?

Przyczyn powstawania spieków jest kilka. Można je podzielić na te związane z jakością samego opału oraz te wynikające z niewłaściwych ustawień kotła.

Wysoki wskaźnik spiekalności

Kupując ekogroszek warto zwrócić uwagę na wspomniany wcześniej parametr RI. Im wyższa jego wartość, tym większe i grubsze spieki mogą się tworzyć w procesie spalania. Najrozsądniej wybierać paliwo w skali od 0-10 RI. Ekogroszek o spiekalności między 10 a 20 RI to już paliwo średniej jakości. Kupując ekogroszek o RI powyżej 20, trzeba być przygotowanym na dużą ilość spieków.

Warto wiedzieć, że …

Wskaźnik spiekalności RI wpływa głównie na powstawanie spieków koksowych, a w mniejszym stopniu na powstawanie spieków żużlowych.

Słaba jakość paliwa

Poza wartością Rogi warto też zwrócić uwagę na ogólną jakość ekogroszku. Powinien on spełniać wymagania narzucone przez producentów kotłów. Ważny jest właściwy rozmiar ziarna, odpowiednia kaloryczność, zawartość popiołu i siarki oraz wilgotność (więcej o tym, na co zwrócić uwagę wybierając ekogroszek we wpisie https://grzejemnieto.pl/na-co-zwrocic-uwage-wybierajac-ekogroszek/). Stosowanie niewłaściwego paliwa to nie tylko mniejsza efektywność grzewcza, ale również zagrożenie dla sprawności kotła.

Zbyt silny nadmuch powietrza w kotle

Spowoduje, że ogień na palenisku będzie za mocny. Powinien być spokojny, omiatając po bokach zawieszony nad nim krążek. Nadmiar powietrza wpłynie również na schładzanie wychodzących z palnika spalin, prowadząc do powstawania spieków żużlowych. W tym przypadku zerowa spiekalność (0 RI) nic nie zmieni.

Zbyt niskie ustawienie deflektora

Gdy znajduje się on tuż nad paleniskiem może powodować zbyt wysoką temperaturę. To wpływa na szybsze spalanie ekogroszku i powstawanie popiołu oraz spieków.

Niska temperatura topnienia i spalania popiołu

Jeśli wartość ta znajduje się poniżej 900-800 jednostek to znaczy, że ekogroszek ma tendencję do powstawania spieków żużlowych. Również w tym wypadku RI na poziomie 0 nie uratuje sytuacji.

Czas podawania opału i przerwa

Wyjściowa wartość podawania to 5 sekund, każda kolejna sekunda oznacza zwiększenie mocy kotła i zużycia opału. Dla początkujących użytkowników lepszym rozwiązaniem będzie regulacja długości przerwy w podawaniu – zmiana o jedną sekundę nie spowoduje dużych zmian mocy i pozwoli na uzyskanie większej precyzji.

W przypadku ustawień kotła warto kierować się zaleceniami producenta oraz własnymi obserwacjami. Często jest to praca na zasadzie prób i błędów. Potrzeba czasu by znaleźć optymalne ustawienia dla swojego kotła, które w połączniu z dobrej jakości paliwem zapewnią efektywne spalanie bez spieków.

Dlaczego spieki są niebezpieczne?

Zarówno spieki żużlowe jak i koksowe są jednym z największych zmartwień posiadaczy pieców na paliwo stałe.

Spalają się znacznie wolniej, powodując spore straty energii. Oznacza to większe zużycie paliwa, co często wiąże się z koniecznością jego dokupienia w trakcie sezonu.

Pojawianie się spieków żużlowych jest też bardzo uciążliwe. Każdy posiadacz pieca na ekogroszek dąży do tego, by jego działanie było w miarę bezobsługowe. Konieczność częstego wymiatania popiołu i czyszczenia pieca jest dużą niedogodnością.

Wreszcie niezwykle istotne kwestie bezpieczeństwa – spieki wstrzymują prawidłowy przepływ gazów w palenisku, zwiększając opór ślimaka. Może to prowadzić do awarii palnika i całego pieca. Jego wymiana lub naprawa to spory wydatek, którego lepiej uniknąć.

Jak uniknąć powstawania spieków?

Powstawanie spieków to problem, z którym najczęściej spotykają się osoby początkujące, które dopiero uczą się obsługi pieców. Najlepszym sposobem na ich unikanie jest przestrzeganie zaleceń producentów kotłów w kwestii ustawień i regulacji.

Równie ważny jest wybór dobrej jakości paliwa. Należy wybierać ekogroszek od sprawdzonych dostawców, z wyraźnie oznaczonym poziomem spiekalności.

Warto też sprawdzić źródło z jakiego pochodzi opał. Świetne parametry ma ekogroszek syberyjski, który znacznie przewyższa nasz polski – nie tylko w aspekcie spiekalności (więcej o tym pisaliśmy tutaj https://grzejemnieto.pl/ekogroszek-pochodzenia-syberyjskiego-czy-polskiego/).

Jeśli szukasz opału dobrej jakości zapraszamy do naszego sklepu. Oferujemy ekogroszek workowany, o spiekalności od 0 RI np. Ecogroszek J-26 lub Ecogroszek J-30.

Jeśli masz pytania – dzwoń lub pisz: 798-014-312, sklep@ecogroszek.pl. Pomożemy w doborze właściwego paliwa.

 

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

12 − dziesięć =